Reforma obrazovanja

Poslednjih godina mnogo je reči o izmenama nastavnih planova i programa na fakultetima i u srednjim školama… To ide sporo, ali pojavila se inicijativa koja je potpuno izmeštena iz tog sistema – neformalno obrazovanje!

_blog1

Šta je neformalno obrazovanje?

     Neformalno obrazovanje je sve ono što ste naučili da radite, sve veštine koje ste stekli o radu i funkcionisanju u poslovnom svetu, a da nisu vezane za vaše stručno znanje. Primeri: od pravljenja prezentacija i izlaganja istih, poslovnog bon-tona, pisanja biografije, traženja posla, ponašanja na razgovoru za posao, iskusvo rada u timu, iskustvu rada pod pritiskom (ova poslednja dva ako ste bili članovi nekog tima u organizaciji) …

Neformalno obrazovanje, ostvaruje se brojnim događajima koji pružaju različite vrste treninga poslovnih veština (soft skills) i koje obrađuju različite teme kojima se maldi ljudi mogu baviti izvan okvira formalnog obrazovanja. Seminari, radionice, predavanja, konferencije, akademije – u organizaciji od strane studentskih/omladinskih organizacija ili organizacijama usmrenim na mlade, nude studentima i mladima mogućnost da besplatno nauče nešto novo. Nije sve u ponudi istog kvaliteta, ali na svakom od ovih događaja možete naučiti novu veštinu, naročito ako nikada do sada niste učestvovali ni na jednom.

Šta je reforma?

     Reforma je upravo to što se ovakve stvari organizuju! I došle su od strane maldih ljudi, od strane organizacija koje su na bazi volonterskog angažovanja! Preneti znanje drugima – obogatio si nečiji život, a sebi si pružio iskustvo predavača, nekoga ko ume. Videli su neki u inostranstvu, neki od starijih, nekima su predavači (treneri) bili alumnisti koji sada rade po kompanijama i malo po malo, ovim virusom je zaražen sve veći broj organizacija mladih. To se dešava, dešava se sada i uzima sve većeg maha! Nismo čekali da Vlada donese uredbu, nismo čekali da Skupština usvoji zakon.

Kome je to namenjeno?

Svima. Malo po malo, od toga da je ovakav vid seminara bio dostupan samo „onima što su deo organizacije“, sada je to postalo otvoreno za sve one koji imaju volje želje i motivacije da učestvuju. Ako do sada niste učestvovali, sigurno poznajete nekoga ko jeste. Ne bojte se, slobodno probajte, sigurno nećete ništa izgubiti. Izgubićete vreme? – Tih par sati ionako biste potrošili klićući po društvenim mrežama u potrazi za novim komičnim posterima ili po stoti put pregledajući slike jer vam se ne uči to što morate da naučite.

2 replies

Comments are closed.