,

Pauza je „svetinja“

Danas, više nego ikada do sada u istoriji, vreme je postalo dragoceno – jer ga nikada nema dovoljno. Dodajući sebi još i još obaveza, često se dešava da napravimo dve greške:
Prva: ne uračunamo vreme za odmor
Druga: ne isplaniramo vreme za obrok (i samo jelo u krajnjem slučaju)

Sada ćemo se posvetiti pauzi i odmoru, a ishranu čemo ostaviti za nekoliko narednih tekstova.
Ovo je naročito vražno kada ne znate gde ćete pre od posla. Prva reakcija može biti: “nemam ja vremena za to pored tolikih obaveza”, ali naprotiv! Planirano i kvalitetno provedeno vreme za odmor nije gubljenje vremena – posle toga radna sposobnost će biti veća, radićete efikasnije i sa više elana i samim tim kvalitetnije. Evo nekoliko predloga kako možete napraviti pauzu:

1. Ritual kupanja

Zamislite samo sebe pod tušem, topla voda, mirisna kupka, nežno mleko za telo, udobne i mekane stvari. Od same pomisli, verovatno vam se raspoloženje već popravilo.

2. Šetnja

Šetnja po snegu, šetnja u mirisnoj prolećnoj večeri, šetnja u toploj letnjoj noći, šetnja u jesenje popodne. Sami ili sa nekim, okrenete jedan krug po kraju, da se odmorite od problema i povratite energiju za rad.

3. Razgledanje radnji i izloga

Pre nego što nastavite sa razmišljanjem “vidi kupoholičarke” obratite pažnju da sam napisala razgledanje, a ne kupovina. Ovo je zgodna aktivnost posle ručka vikendom, jer umesto da se izvalite na krevet ispred TV-a, prošetate. Ako se disciplinujete da to traje sat ili dva vremena, pored šetnje benefit je i to što ste videli “šta ima novo” pa možete da uštedite i vreme i novac pri kupovini sledeći put jer ćete znati odmah gde i šta da nađete.

Kako se vi opuštate? Podelite sa nama :)

Autor: Milana M.