,

Zašto ne ostvarujemo novogodišnje ciljeve?

Želje nisu ciljevi

Kada želimo nešto, obično razmišljamo samo o krajnjoj odrednici: npr da se preselimo, smršamo, više vežbamo, nađemo posao kojim smo zadovoljni. Imati mnogo različitih želja i interesovanja je veoma važno, to nas čini živima, to nas pokreće! Ali da te želje ne bi ostali pusti snovi, treba da posvetimo vreme i napravimo plan delovanja – kako da ih ostvarimo. Za mnoge stvari “plan” je krajnje jednostavan sled akcija.

Sada nemam vremena

Ali ako ne odvojimo vreme kada ćemo plan da sprovedemo u delo, obično nas potope obaveze i želje ostanu neispunjene (ili još gore: zaboravite ih!). A neostvarene želje mogu nas učiniti nesrećnima i biti izvor hroničnog nezadovoljstva… Naravno, prioriteti moraju da postoje, ali ako ne izdvojite vreme i rezervišete ga samo za to što želite, to vreme će vrlo lako biti utrošeno na nešto što je u tom trenutku naišlo i bilo važnije: da dovršite neki posao, još malo sredite kuću ili pogledate samo još jednu epizodu serij, bacite pogled šta ima na TV ili Facebook-u.

wish

Nismo dovoljno motivisani

Ne retko, na svoje liste želja, ubrajamo i ono što smatramo da se od nas očekuje i što treba da uradimo, pri čemu to nije nešto što mi zaista želimo. Onda je logično zašto tako nešto stalno odlažemo – prosto ne interesuje nas.

To je prekomplikovano

Ovo mi je najlakše da objasnim kroz primer “Konačno počinjem da vežbam”: Tražim teretane na internetu -> pronalazim nekoliko čija mi lokacija odgovara -> za neke nalazim raspored treninga i cene za neke ne -> zovem telefonom da proverim -> dobijam delimične informacije, pa ne znam da li bi mi možda ipak više odgovarale ove za koje nisam našla informacije -> odlažem ceo proces za sutra-> premišljam se koji mi termini i cene odgovaraju -> i ostavljam odluku za kasnije. Posle me stignu obaveze i zaboravim na sve to što sam uopšte i saznala i moram opet sve iz početka. Dakle, mora se odvojiti vreme za pronalaženjem informacija. Odluku donesite relativno brzo i odmah ubeležite sebi u raspored to kao važnu obavezu.

Na kraju, želite mnogo i slobodno i započnite Novu Godinu sa planom :)

Autor: Milana M.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Zašto ne ostvarujemo novogodišnje ciljeve? […]

Comments are closed.