,

Naučiti dosadno gradivo II – iz pera jednog štrebera

dosadno gradivo

U predhodnom tekstu, videli smo načine na koje se možemo motivisati da naučimo nešto što nam je odbojno. Ipak, i pored sve naše volje i truda, ponekad prosto ne ide. Razlog često nije tako očigledan, a u nastavku su najčešći problemi.

Ne razumete ono što učite

Ako vam nešto teško/dosadno, verovatno vam nije jasno. Ono što nam nije logično, teško ćemo da zapamtimo. Lek je u ovom slučaju da se vratite na koren toga što učite i da se usaglasite sa tim da su vam ključni delovi i pojmovi kristalno jasni. U tome vam može pomoći neko od kolega ili nastavnika – tražite objašnjenje! Sedite i razmišljajte zašto je nešto baš tako. Kada shvatite idite dalje pa ako vam opet nije jasno, zastanite i razmišljajte: kako, zašto, … Vratite se malo unazad i proverite gde ste počeli da gubite nit sa gradivom i skoncentrišite se na taj deo.

učenje

Učite previše detaljno

Kada učite, nije potrebno da znate sve formule napamet, sve detalje i komentare. Morate pronaći ono što je suština u gradivu. Realnost je da ćete mnogo toga zaboraviti odmah posle ispita, ali ako ste shvatili osnove dobro, znanje će vam ostati godinama! I ne samo to, već i ono što na dalje budete učili će se nadograđivati na to što ste naučili – kao da slažete Lego kockice. Glavno pitanje je ovde: kako pronaći ono što je važno?

Važno je ono gradivo, delovi gradiva ili principi bez čijeg znanja i razumevanja, nam je teško da pratimo i razumemo gradivo koje dolazi nakon toga.

Niste se organizovali

Kada pomislite da treba da spremite ceo ispit iz matematike, nije vam dobro od same pomisli. Mnogo je gradiva i ne znate gde pre. Ne možete da naučite sve od jednom, nego deo po deo. Najteže je početi, a ako krenete postupno, korak po korak, biće vam sve lakše i lakše. Ne učite celo grdivo odjednom, nego lekciju po lekciju, deo lekcije po deo lekcije, teoremu po teoremu, učite primer po primer i radite zadatak po zadatak. Kada pomislite: danas treba da počnem da učim matematiku to deluje daleko, ali ako ste isplanirali da danas treba od 9 do 10 da pročitate šta je rađeno na prvom času vežbi i uradite tri primera iz knjige, to već zvuči mnogo ostvarljivije. Organizujte se i samo počnite!

Odugovlačenje vam je navika

Ako je ovo slučaj, onda vam nije dosadno samo učenje, već skoro bilo šta što radite. Da li ste svesni da odugovlačenjem ne radite ništa dva puta: ne radite ono što želite i ne radite ono što bi trebalo. Što pre se svrtite da učite, pre ćete završiti. Uhvatite sebe u odugovlačenju i vratite se onome što treba da učite. Setite se koliko je to bitno. Napravite sebi okruženje tako da sprečite sebe da odugovlačite: učite u čitaonici, isključite računar/telefon, obećajte sebi da morate da počnete da učite tačno u planirano vreme i odolite iskušenju moderne industrije zabave. Odugovlačenje je problem širokih razmera i može ozbiljno da vam ugrozi kvalitet života. Ovom temom ćemo se pozabaviti detaljno u jednom od narednih tekstova. Najvažnije je da se protiv odugovlačenja borite stalno: čim vidite sebe da odugovlačite, vratite se onome što radite odmah.

 

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Naučiti dosadno gradivo II – iz pera jednog štrebera […]

  2. […] Naučiti dosadno gradivo II – iz pera jednog štrebera […]

Comments are closed.