,

Grupni treninzi – sjajan način da vežbate

Grupni treninzi kod nas postaju sve popularniji, pa je prilika i različitih programa sve više. Bilo da je u pitanju mala teretana u kraju, neka sportska akademija, fitnes centar ili klub, može se pronaći šta vam odgovara, u skladu sa vašim fizičkim, vremenskim i finansijskim mogućnostima.

Pravilno kombinovanje vežbi

Grupni treninzi – postoje razni programi, koreografije i kombinacije, ali svima je zajedničko da je to unapred osmišljen set vežbi koju trener demonstrira i izvodi zajedno sa grupom vežbača. Kombinacija vežbi je tematski osmišljena da aktivira sve važne mišiće u telu kako bi se treningom ravnomerno aktiviralo celo telo, ili bar određene grupe mišića kao tematske celine. Zahvaljujući tome nećete doći u iskušenje da uvek vežbate samo jednu grupu mišića (ili samo određene mišiće), a različitim vežbama za iste mišićne grupe ostićićete veću elastičnost i izdržljivost.

Idealno za početnike

Za sve one koji nikada nisu trenirali, možda je najlakše da počnu baš ovako. Na početku je jako važno da se nauči kako se vežba – kako se pravilno rade različite vežbe, u kom stavu tela, na šta je sve potrebno obratiti pažnju, kako se pravilno diše i da se stekne osnovna kondicija i snaga. Svakako treba početi sa manje zahtevnim programima, pa kada neko oseti da mu je to postalo lako pređe na neke fizički/kondiciono zahtevnije programe.

Motivacija grupe

Vežbanjem u grupi vežbači mogu uraditi oko 20% više nego što bi uradili da vežbaju sami. Za motivaciju i kvalitetno i pravilno vežbanje važan je mentalni momenat – da se skoncentrišete da svaku vežbu uradite pravilno i u predviđenom broju ponavljanja. Kada vežbate u grupi ne morate da razmišljate o tome koje ćete vežbe da radite i na koji način, dovoljno je samo da pratite instruktora i muziku. Kada radite sami umu je lakše da ode linijom manjeg otpora – manji broj ponavljanja, manje pažnje na vežbama itd, veće pauze između vežbi… Kada je vežbanje u grupi, o tome jednostavno ne razmišljate i radite – do kraja!

Idvojeno vreme specijalno za trening

Kada trenirate u grupi, vreme definisano za trening je već dodato u vaš kalendar – lakše ćete otići na trening koji je već rezervisan u kalendaru, u određeno vreme, nego kada treba svaki put da odlučite da li i kada ćete vežbati. Ovako trening postane deo nedeljnih navika.

Za svakog po nešto

Tako možete odabrati različite treninge za celo telo, treninge u kojima ima puno skakanja, treninge u kojima nema skakanja, treninge sa opterećenjem za oblikovanje mišića, treninge za kondiciju itd. Isprobajte različite programe da vidite šta vam prija i šta vam je interesantno.

Mi smo ta ekipa

Na kraju ću samo navesti i specijalne sitnice koje grupni treninzi donose u redovno vežbanje:

  1. Kada postanete deo redovne ekipe koja vežba – zaista je sjajan osećaj kada koreografiju izvedete svi kao jedan, do kraja.
  2. Adrenalinski skok, osećaj slatke iscrpljenosti posle dobrog treninga.
  3. Zadovoljstvo što ste uradili i vežbe koje bi vas jako mrzelo da radite sami.
  4. Lako vidite sopstveni napredak u odnosu na prethodni trening, prethodni mesec, kada ste počinjali itd…

Autorka: Milana M.     

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.