, ,

5 sposobnosti koje razvijaju učenje stranog jezika ili plesa

Razumeti ili još bolje govoriti još jedan strani jezik je lepa i korisna veština. Osim ovog osnovnog dobitka učenja stranog jezika u znanju, učenje stranog jezika ili plesa razvijaju još neke sposobnosti. Evo 5 stvari koje su meni zapale za oko.

učenje stranog jezika

1. Divergentno razmišljanje

Svaki put kada pokušavate da se izrazite na jeziku koji nije vaš maternji, obično tražite najbolje reči kojima bi ste nešto opisali ili prepričali. Najčešće vam neka od reči ili više reči nedostaju, te je vaš um primoran da nađe alternativne načine da izrazi suštinu misli. To je odlična vežba traženje novih ideja na određenu temu ili sagledavanje situacije iz više uglova.

2. Bolje opažanje detalja

Kada je ples u pitanju, da bi ste naučili bilo koji korak, plesnu figuru, lepše izvođenje nekog pokreta potrebno je da vidite šta je to tačno instruktor izveo, a zatim da to i sami izvedete. Što duže trenirate brže ćete uviđati detalje, razlike u pokretu, znaćete na šta da obratite pažnju.

3. Koncentracija

Kada slušate strani jezik i trudite se da razumete o čemu se radi, isključujete se od svega ostalog. Obraćate pažnju samo na ono što slušate i pokušavate da razumete. To je upravo vežba koncentracije – koncentracija se vežba upravo koncentracijom.

dance-238263_1280

4. Odmor od briga

Što se tiče plesa, pamćenje redosleda koraka ili redosleda pokreta primorava da vas da se usresredite na igru, zaokuplja pažnju vašeg uma i sprečava ga da ponovo i ponovo vrti uzaludne scenarije ”šta ako” i “šta da je bilo” itd. Nakon sat vremena osećate možda fizički umorno, ali rasterećeno i opušteno. Takođe, veoma je korisno za koncentraciju

5. Brže i lakše učenje

Ovo se prvenstveno odnosi na one koji su završili škole i studije i upustili se u poslovne vode. Današnja zanimanja sa puno promena zahtevaju učenje novih stvari kako bi se napredovalo. I ples i učenje jezika drže um u treningu, ne daju mu da se olenji za prihvatanje novih informacija i udubljivanje u materiju.

Autor: Milana M.