,

Trema pred prijemni ispit i kako je prevazići

Šta je trema i zašto se javlja?

Trema je mešavina straha i uzbuđenja pred događaj za koji smatramo da je jako važno da se pokažemo u najboljem svetlu. Sa biološke tačke gledišta, to je priprema organizma na “preteću situaciju”, gde se stanje tela priprema na “borbu ili beg” – ubrzava se puls, krv se povlači sa periferija, pažnja i osetljivost na okolinu se povećava itd. Umereno ovakvo stanje organizma pomaže nam da se bolje usresredimo na zadatak ispred nas, međutim, kada osećaj postane previše jak, dolazi do blokada, previda i ostalih neželjenih situacija.

Čega se u stvari plašimo?

Da nismo dovoljno dobri? Da ćemo upropastiti svoju budućnost ako ovo ne uradimo kako treba? Da ne pogrešimo? Da ne dođe do blokade? Da se nismo dovoljno spremili? Da su drugi bolji od nas? Možda se ne plašimo mi, ali se zato plaše – roditelji.
U daljem tekstu pišem o tome kako da u što većoj meri smanjimo ove strahove. Recept se sastoji od tri sastojka:

PRIPREMA, ORGANIZACIJA, FOKUS

Dan pred prijemni ispit

Opuštanje

Opustite se – radite ono što vam prija – šetnja, neke umerene sportske aktivnosti, filmovi, serije, možda video igre, čitanje itd. Nemojte gledati u monitor bar dva sata pred spavanje kako bi ste lakše zaspali. Jedite laganu i lako varljivu hranu.

Priprema za dan ispita

Pripremite sve što vam je potrebno za sutradan: lična karta i ostala potrebna dokumenta, garderobu koju ćete obući prilagođenu vremenskm uslovima, ostale stvari koje vam mogu zatrebati (papirne maramice, novac, telefon, kišobran…) Još jednom proverite vreme putovanja: da li ima nekih zastoja, izmena režima saobraćaja itd. Proverite propozicije za izradu ispita koje ste dobili u uputstvima/na sajtu.

Da li da ponavljam gradivo?

Zavisi kakav ste tip – meni lično je uvek značilo da ponovim gradivo pred ispit i to tako što 2-3 sata u punoj koncentraciji idem redom kroz ono što treba da znam. Ako i za vas to funkcioniše, uradite tako. Ako ćete se uplašiti da vam se sve ne pobrka ili da će se trema povećati ukoliko vidite nešto nepoznato, onda je bolje da ne ponavljate. Ovo je stvar ličnih navika.

San

Lezite na spavanje na vreme, ali ne previše rano, da bi ste mogli lagano da zaspite. Važno je da se dobro se naspavate jer to utiče na koncentraciju. Takođe, osigurajte se da ćete se probuditi na vreme – bilo navijanjem 3 budilnika i/ili tako što ćete zadužiti nekoga da vas probudi ako se vi sami ne probudite do nekog doba.

Dan prijemnog ispita

Doručkujte ono što vam prija – ponovo lagana i lako varljiva hrana, ali da bude nešto što će vas držati sitim. Unosite tečnosti umereno – da ne dehidrirate, ali ne preterujte da vam ne bi zatrebao WC u toku ispita. Krenite na vreme, nemojte upasti u odugovlačenje koje vas može dovesti do zakašnjenja. Idite u WC još jednom pred sam ispit. Pre samog ispita, obavezno isključite mobilni telefon. Na samom ispitu pažljivo slušajte uputstva dežurnih.

Kojim redosledom da radim zadatke?

Pročitajte prvo sve: da vidite šta je lakše, a šta teže i da ako eventualno nešto nije jasno, to pitate komisiju kada se pojavi u toku ispita. Zadatke radite od lakših ka težima – uradite ono što sigurno znate – što više radite, dobićete sigurnost za još i opustićete se. Pročitajte šta se tačno od vas traži u zadatku – obratite pažnju na igre rečima i naročito da ne previdite nešto ako ste sličan zadatak već negde videli. Sve vreme izrade zadataka vodite računa o vremenu. Nemojte se uhvatiti slepo jednog zadatka pa da na njemu potrošite silno vreme uzalud, ali isto tako nemojte skakati odmah sa zadatka na zadatak – to je mera koju na ispitu sami morate da odredite.

Šta ako ne znam ništa?

E ovo je ona situacija blokade koju sam na početku spomenula. Nemoguće je da ne znate ništa, potrebno je da se smirite! Zamislite svoj najveći uspeh, dajte sebi 5 minuta i potpuno se isključite mislima sa ispita. Duboko dišite. Kada se povratite, skoncentrišite se na jednu stvar i držite se toga. Ako ne uspe iz prve – probajte ponovo.

Na kraju testa proverite sve još jedanput i da li ste ispoštovali sve propozicije testa i pravilno popunili listić za odgovore.

Ako je teško

Ne poredite se sa drugima

Vama je najvažnije da date svoj maksimum na ispitu – jedino tako nećete imati za čim da žalite. Sve karte su otvorene do samog kraja – kako ste rangirani znaćete tek kada izađe lista, a razrešenje upisa, čak i ako ste negde u okolini granice – bukvalno se ne zna do poslednjeg dana upisa.

Ako je teško tebi, teško je i ostalima

Ako te je iznenadila težina zadataka na ispitu, onda je sasvim sigurno da je iznenadila i sve ostale, zato se oko toga ne vredi brinuti, nego uradi što više!

Da je lako, to bi mogao svako

Prijemni ispit jeste pred selekcija za buduće zanimanje – da svako može da upiše taj fakultet, sam po sebi prijemni ne bi imao smisla. Takođe, posle prijemnog, kada upišeš fakultet – treba i da ga završiš, tako da je ovo jedna sasvim očekivana stvar sa kojom se samo treba suočiti/pomiriti.

Verujte u sebi – jer nema ko drugi

Želite da upišete taj fakultet? Ako vi ne verujete da možete da položite prijemni – ko će drugi? Važno je ono što znaš, da to prikažeš – dajte sve od sebe

Životne priče

Za kraj, studirajući i radeći u struci, upoznala sam različite ljude koji su do posla u struci došli na različite načine nezavisno od prijemnog ispita, pa čak i fakulteta. Na primer:

Jedan od kolega koje poznajem, položio je prijemni na ETF bez problema, ali je bez obzira na to hteo da se prebaci na psihologiju i prvu godinu je proveo spremajući prijemni – koji nije položio. Drugu godinu na fakultetu je pokušao da položi zaostatak ispita, nije mu uspelo i prebacio se na Mašinski fakultet koji na kraju nije završio, jer je na polovini shvatio da ga veoma interesuje programiranje – uzeo je sam da uči i sada je jedan od najcenjenijih ljudi u struci u toj grani IT.

Dalje, ponovo kolege koje su bez problema položile prijemni – neki od njih nisu uspeli da završe fakultet. Jedan je studirao jako dugo, ali kada je završio, odmah je dobio posao – i ne samo to, nego je promenio nekoliko poslova za pola godine da bi se ostao na onom koji mu najviše odgovara. Sada sa još svojih drugara razvija i sopstvenu startup ideju.

Da nije sve u znanju iz srednje škole, dokazala je koleginica koja je upisala ETF iz pravno-birotehničke škole. Prvu godinu je obnovila, ali je već na polovini te obnovljene prve godine uspela da položi sve zaostale ispite i sve ispite iz druge godine i time sustigne svoju generaciju! Završila je u roku, a danas je na doktorskim studijama u Španiji.

Da nije sve ni u fakultetu, videla sam na primerima kolega sa posla koji su došli u programiranje nakon završenog saobraćajnog fakulteta (neki sa čak par godina iskustva), radili praksu u firmi i zatim prešli da rade posao u stalnom radnom odnosu!

Dakle, sam po sebi prijemni jeste važan, ali nakon toga fakultet treba studirati i završiti. I posle doći do posla i napredovati u struci, a za to postoji jako, jako mnogo načina! Zato samo hrabro, dajte sve od sebe i sve će biti kako treba :)

Prezentaciju u PDF formatu koja je održana na ETF-u u sklopu Brucko projekta Studentske unije Elektrotehničkog fakulteta – SUETF, možete naći ovde.

Autorka: Milana M.