Iza scene 2016 – dec – Značaj pravog trenutka

Decembar, Beograd-Novi Sad
Osećaj za pravi trenutak – kada uraditi ili reći… šta uraditi ili reči, kome i kako – to je sposobnost koji retki imaju.

Sve ima svoje vreme, mesto i način.

Da bi ste prepoznali i odabrali pravi trenutak, prvo morate da znate šta hoćete, da osećate da li je nešto hir, beg od nečega ili iskrena želja. Pitanja koja možete postaviti sebi za iskrenost želje su sledeća:
1. Da li time želim da dokažem nešto sebi ili drugima?
2. Da li time želim da dobijem odobravanje drugih?
3. Da li time želim da dobijem sigurnost?
Odgovor na sva tri pitanja treba da bude NE. Samo stvarne želje treba negovati, ulagati u njih vreme i energiju. Da razumete okolnosti, odreagujete kako treba, kada treba. 

Jedan vrlo jednostavan primer, o uzaludnom trudu i nestrpljenju bio je kvar telefona. U nekom momentu ekran nije više mogao da se uključi, nije se čulo zvono iako kada pozovete telefon zvoni. Kada sam stigla kući, pokušala sam sama da otvorim telefon nožem (ima li šta zabavnije od rastavljanja stvari? :D), što se ispostavilo i ne baš tako jednostavno i pogađate, nož mi je sleteo, lepo sam se isekla, iznervirala, posle toga posvađala i sa operaterom kablovske (da taj dan su našli da isključe internet). Najbolja stvar od svega bila je kada sam slučajno uzela da ponovo probam da uključim taj telefon i – uspela.

Hoću nešto da ti kažem

Koliko puta ste bili u situaciji da želite nekome nešto da kažete – bilo loše, bilo dobro i da je to ispalo baš suprotno od onoga što ste želeli. Na primer hoćete nešto lepo da kažete nekome, dobijate priliku za to slučajno, međutim ta druga osoba je iznervirana, umorna, dekoncentrisana, vuku je sa svih strana. Moje iskustvo je da u takvim momentima, bilo šta osim „kako si?“ i puštanja tišine i praznine da se pojave u prostoru, druga osoba nije u stanju da registruje. Bilo šta drugo deluje ili kao da nemate razumevanja, ili će reči jednostavno otići u prazninu bez ikakve poente. 

Ponekad prosto treba dopustiti da se stvari dogode

Jer ponekad šta god radili nešto jednostavno ne ide. Ponekad samo kada ostavite da stvar odleži razreši se sama od sebe. Jer to je bio pravi trenutak. Zato osluškujte sebe i okolinu – da li nešto ide kao podmazano ili se pojavljuje problem za problemom, prepreka za preprekom.  

Šta je potrebno za pravovremenost?

Ako nešto ne ide to ne znači obeshrabriti se i odustati, nego biti strpljiv, videti šta možete da uradite i imati vere.

Prvo sigurnost i vera u sebe i svoje izbore. Ako nemate poverenja u sebe, ne možete imati poverenja ni u druge. Drugo, bilo kakav pokušaj kontrolisanja situacije ili kalkulisanja u „šta ako“ stilu obično vodi u još veće komplikacije. 

A šta u međuvremenu, kada ste pustili da se stvari dešavaju? Upotrebiću šta čula od osobe, koja mi je dala ovu lekciju o pravovremenosti:

Nije toliko važno naći pravi trenutak, koliko je važno da svaki trenutak učinite da bude pravi.

To je ujedno i moja želja sebi i svima vama za sledeću godinu. Nazdravite za prave izbore, prave trenutke i prave ljude u vašim životima! Želim vam srećnu Novu 2017. Godinu!

Autorka: Milana M.

#samoretkinadjuretke #pravitrenutak

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Decembar – Značaj pravog trenutka […]

Comments are closed.