, ,

Iza scene 2016 – jun – Iskrenost i manipulacija

Jun, Beograd-Bajina Bašta-Zlatibor
Manipulacija znači preuzimanje odgovornosti za tuđa osećanja, misli i akcije, a iskrenost je sa druge strane poštovanje slobode izbora – sopstvene i tuđe.

Šta je manipulacija?

Da li ste svesni koliko, svakodnevno, potpuno nesvesno manipulišemo ljudima? Manipulacija je svaki put kada nekome kažete nešto ili uradite nešto samo da bi ste izazvali rekaciju. Bilo da je u pitanju da taj neko uradi ono što vi hoćete ili da hoćete da mu se dopadnete. Pročitate nekoga, vidite šta mu je potrebno – to mu pružite i znate da tu greške nema.

Takvo je na primer davanje komplimenata da biste napumpali nečiji ego (a ne mislite zaista to što govorite), ili se pravite nevešti da bi vam neko pritekao u pomoć i osećao se dobro i moćno zbog toga (a mogli ste i sami to da rešite bez muke) i sve ostalo što se radi samo da bi ste se nekome dopali (prijateljski, erotski, poslovno). Problem sa manipulacijom je što ne može da traje beskonačno, jer zahteva mnogo energije i angažovanja. Onda kada se umorite, maske padnu i onda nastaju problemi, povređena osećanja i razočaranost.

Poštovanje ukazanog poverenja

Ovo sam shvatila u momentu kada sam upoznala nekoga ko je o meni imao veoma visoko mišljenje i prišao mi je otvorene duše i uma. Osećala sam da mi je ukazano mi je izuzetno veliko poverenje i da bilo šta osim istine ne bi bilo fer. Uprkos tome što se to kosilo sa mojim ličnim željama u tom trenutku. Bilo šta što nije čista istina, značilo je manipulacija i dovelo bi ga u zabludu – o samom sebi, o meni. Za mene je očigledno značilo preuzimanje odgovornosti za njegova osećanja, misli i akcije u tom trenutku. 

Iskrenost je rasterećujuća

Shvatila sam da je sa druge strane, iskrenost tako rasterećujuća – to je što je, uzmi ili ostavi, prihvati ili nemoj da prihvatiš. To je hrabrost da staneš pred druge takav kakva kakva si. To je poštovanje tuđe sloboda izbora. Iskrene reči, ako nisu lepe za čuti imaju svoju punu težinu i ozbiljnost. Zato, iskrene reči, koje su lepe i dobre imaju veliku snagu, moć i energiju. I to su dobri temelji svakog kvalitetnog odnosa.

Autorka: Milana M.

#iskrenost #manipulacija #granice #nolimits #nemagranica #svejemoguce #konforzona

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] manipulaciju kao bilo koju akciju koja se radi sa ciljem da se od nekoga nešto dobije za ostvarenje sopstvene […]

  2. […] Jun – Iskrenost i manipulacija […]

Comments are closed.