,

Muzika za koncentraciju, programiranje, rad i učenje

Da li postoji muzika za koncentraciju? Uz koju muziku najlakše učite, radite, planirate, programirate? Gordana Pejić je pitala svoje kolege programer za mišljenje. Bilo je mnogo interesantnih predloga i odgovora – sve je u nastavku. Vredi probati, možda dobijete i neke nove zanimljive ideje. 

Mozzartov efekat

Mocartov efekat je pojava poboljšanja umnih sposobnosti i kvaliteta koncentracije neposredno nakon slušanja Mocartovih kompozicija. Naime ispitanici koji su neposredno pre određenih testova slušali ovu muziku, beležili su poboljšanje. Različite teorije razvijene su u pokušaju da se objasni efekat. Ono što je zabeleženo u okviru istraživanja [Thompson, W. F., Schellenberg, E. G., & Husain, G. (2001). Arousal, mood, and the Mozart effect. Psychological science, 12(3), 248-251.] je da su ispitanici koji su slušali Mozzartovu muziku imali značajno veći koeficijent pozitivnog raspoloženja i uživanja.

Predlozi

Gordana Pejić

Ja probah da „eksperimentišem“ uz različite žanrove ali mi se čini da mi stvarno najviše odgovara „klasika“ tj Mocart, Bah, Vivaldi & co, tako da drže prvo mesto za sad. A i čim pesma ima tekst, ja počnem da pevam, tako da ništa od koncentracije uz muziku s tekstom :D

Sibin Grašić

Vladimir Tomić

Ako već moram uz muziku, onda nešto instrumentalno, po mogućnosti klasika (i opet po mogućnosti Vivaldi). A ako ne mora uz muziku, onda super. Uostalom, bez muzike se ipak čovek najbolje koncentriše. Naučno dokazano :)

Ivana Miljković

hhaha isto je i meni sa tekstom :D probaj ovo meni ‘radi’ :)

Senad Ibraimoski

Enigma :)

Milan Jocevski

Nikako sa tekstom. Meni lično prija samo instrumentalna muzika kada radim; posebno ako čitam neki članak. Ako pak pišem neki tekst predlog je BrainFood playlist-a sa Spotify-ja. Dodatno Pluggfokus i Peaceful piano:

Katarina Radulaski-Najdenov

Često pustim The Piano Guys i njihove obrade klasicnih dela, ubace me u odlican work mode :) a kad sam kod kuce, onda Spa kanal, narocito ako treba da analiziram neke rezultate.

Nikola Risteski

Debussy, Chopin

Dražen Stanković

STUDY MUSIC

Aida Jakob

Alojz slusa trance i goa trance dok kodira XD

Dražen Drašković

Dosta toga je već rečeno, velikani klasike uvek :) Ova mi je opuštajuća za research ove godine.

Takođe preporučujem i čuvenog Lazu Ristovskog, čoveka koji je imao veliku maštu za instrumentalnu muziku i klavijature. Ovde nema svih pesama ali ti mogu presnimiti ceo album ako ti se svidja Naos i njegovi sl.projekti :)

Nenad Cakić

Nikola Bokan

Milena Milićević

Ako pišem, čitam ili se bavim strateškim planiranjem – najbolje u tišini. Ako spremam slajdove, mejlove, administritam- rok 60ih ili 80ih. Može eventualno i klasična muzika ili lounge instrumentali, muzika za fokus.

Milana Milošević

Milica Veljković

Study music project mi je dugo bio no1 – možes da biraš. Ovo mi je isto super.

A ovih dana furam.

Nenad Vitorović

Ja svašta, sa vokalima ili bez, ne pravi neku razliku. Možda da probaš neki ambiental sa binaural beats dodatkom, navodno podiže nivo koncentracije, pa je fino za rad i za meditaciju. Sve i da je placebo, kod mene je upalilo par puta :)

Nemanja Cerovac

Luka Važić

Tycho jako često, sve pesme su instrumentali. Primer:

Jovica Mihajlo

Za koncentraciju i rad su mi sigurica nešto tipa Jazz

ili Robert Miles… ali sve zavisi od posla koji se radi tako da mogu doći u obzir i RHCP, Fatboy Slim

Ana Petrović

Džez, rege… Kako kad… Ali nesto od toga uglavnom :)

Naknadno dodat predlog

Preuzeto sa FB naloga Gordane P.
Pripremila: Milana M.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Muzika za koncentraciju, programiranje, rad i učenje […]

Comments are closed.