Mnogo puta sam se susrela sa mnogobrojnim pričama iz okoline i sa interneta, više ili manje poznatih ljudi, koji su iz jako loše životne situacije uspeli da se podignu i da naprave imperije ili postanu svetski poznati. Intrigiralo me je zašto je onda tako teško napraviti mnogo manje promene, sitnije poteze koji bi nam u životu doneli mnogo toga. I sama sam mnogo toga menjala i kod sebe i u životu i bila svedok promena ljudi oko sebe. Isto tako sam bila svedok i kako neki ostaju u mestu iako im nije baš sasvim udobno tu gde jesu. Većina je svesna da treba nešto da promeni, mnogi znaju čak i šta, ali i pored toga to se ne dešava.

Pronašla sam nekoliko aspekata koji su važni za promenu: 

1. Energetska jednačina promene

Jednačina zato što je meni blisko da sve što postoji povežem sa matematikom i fizikom, a prostim rečima sledeća stvar je u pitanju: na jednoj strani su tvoja motivacija za promenom – nezadovoljstvo trenutnom stanjem ili želja za novim, boljim stanjem; na drugoj strani su strah od gubitka onoga što sada imaš, energija potrebna da se uloži u promenu stanja (koja ponekad podrazumeva suočavanje sa negativnim reakcijama okoline, osudu, samoosudu), sumnja u sopstvene sposobnosti itd. To je kao da smo u dolini trenutnog stanja i treba da izađemo na neki vrh – dok god motivacija nije dovoljno velika, ostaćemo tu gde jesmo, jer nam je potrebna energija te motivacije za savladavanje svih energetskih gubitaka – straha, suočavanja, osude, sumnje…

Za one koji su u velikom škripcu, motivacija za promenom je velika, jer bude jasno kao dan da to tako ne može da ostane. Ne, nisu oni bili u boljem položaju, nego su oni koji jesu uspeli da naprave promenu. Sa druge strane, nemaš nikada uporedne priče mnogobrojnih koji su došli u stanje “dno-dna” i tu i ostali jer nisu imali energije da izađu odatle i prosto su se predali, takvih priča verujem da je i mnogo više, i obično su negde u novinama u crnoj hronici.

Fotografija: stalo vreme.. Jelena Malešević (@jelena_malesevic9)

2. Nezadovoljstvo kao izvor promene

I ranije sam pisala na ovu temu i to je verovatno u ljudskoj prirodi da ostane gde jeste ako mu je udobno. Ako je nezadovoljstvo malo – može se istrpeti. Mislim, kada staneš na ekser i pošteno se nabodeš, nećeš pokušati da napraviš ni jedan korak više. Staneš odmah skineš cipelu i izvadiš ekser. Ako ti je u cipeli kamenčić, koji te svremena na vreme malo žulja, tako možeš da hodaš ceo dan. Zato je verovatno najgore stanje kada je “skoro sve u redu samo ti nešto malo fali.”

I često je to malo, baš ono što ne dostignemo nikada ili bar ne dok ne postane malo više. Problem sa nezadovoljstvom kao motivacijom za promenu je taj što je samo po sebi negacija, bežanje, udaljavanje. Ovo već pretpostavljam da je kulturološki usađeno kao jedini validan razlog za promenu jer: “ko menja dobitnu kombinaciju”, “što je sigurno, sigurno je” itd. Potrebno je dosta svesti, samodiscipline i hrabrosti da bi se prešlo na sledeći nivo, a to je:

3. Kreativnost i inovacija kao izvor za promenu

Ova motivacija da nešto što je solidno kod nas i u našem životu učinomo boljim, da iako smo zadovoljni idemo dalje i tražimo više. Tada ne bežimo od trenutnog stanja, već na osnovu njega kreiramo nešto novo, nešto drugačije. I baš to ima potpuno drugi prizvuk i osećaj. Ovo mi je palo na pamet dok sam pisala tekst, a tema je koja zaslužuje posebnu priču.

Autorka: Milana M.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.