Još jedan osvrt na temu “žena od karijere” i kako se to reflektuje na privatan život na osnovu nekih situacija koje sam skoro posmatrala u svom životu. Kada “uđem u mašinu” sa poslom, fokusiram se, direktno, oštro i tačka po tačka sa TODO liste. I tako dok zaista ne mogu više. Odlika ovakvog jednog stanja je izostanak emotivnosti – problem je da se reši, nađeš rešenje i ideš dalje, i izostanak stila – važno je problem rešiti, kako to je manje bitno. To je vrlo efikasno i kada radim sama i kada radim sa drugima. Nema tu odlaženja u širinu, obrazlaganja, titranja. Uvek se zna gde je fokus i tuda se ide, nema filozofiranja. Kao komanda i sebi i drugima – “Fokus! Važno je da se posao uradi!”.

Zašto Germanske žene deluju neženstveno?

Ovu istu energiju, direktnu, usmerenu na cilj, u još ekstremnijem obliku, možete videti kod Germanskih žena – nije potrebnoo obrazlagati da većina njih deluju kao muškarci. Kod njih je ovakav pristup životu kulturološki. Dakle, ta energija, direktnosti, efikasnosti, usmerenosti na završavanje posla – to je jedan deo karakteristika muške energije. Karakteristikama ženske energije u tom kontekstu bi bile način na koji se posao radi, osećaj dok se posao radi, njegova svrha, način komunikacije itd. Za ova dva principa, ženske i muške energije, daću primer sa jelom i kompanijama.

Primeri muškog i ženskog principa

Primer sa jelom: Gladni ste. Hoćete nešto da pojedete da zadovoljite glad. Zamislite sledeće dve situcije: 1) Spremljeno jelo pojeli ste snogu, direktno iz pakovanja u kome je bilo, plastičnim priborom za jelo. Niste ga podgrejali jer vas je mrzelo, nego ste ga jeli tako, poluohlađeno. 2) Jeli ste iz tanjira, za stolom, priborom za jelo, jelo je bilo toplo. U oba slučaja ste zadovoljili glad (muška energija – posao je obavljen – glad je zadovoljena), ali je način potpuno drugačiji (ženska energija – lepota i satisfakcija onoga što se radi).

Primer sa kompanijama: profit, to bi bio muški princip, a briga o zaposlenima i način rada/proizvodnje ženski. Kompanije usmerene isključivo na profit, satiru svoje zaposlene od posla. Time ta firma, kao poslodavac postaje manje atraktivna čak i kada se nude dobre plate. Opet pa kompanije koje nisu dovoljno usresredjene na profit, ni zarade nisu tako atraktivne, pa i pored odličnih uslova za rad, ni one nisu najbolji poslodavci. Druga dualnost tog tipa može se predstaviti kroz racionalno i logičko razmišljanje kao muški princip, i intuiciju i osećaj kao ženski. Posle ovog primera, jasno vam je zašto je ovo muški svet – profit je daleeeeko važniji od ljudi.

Fotografija: Jelena Malešević

Svi mi u sebi imamo i mušku i žensku energiju

E sada, kakve sve ovo ima veze sa “ženama od kraijere”. Svi mi u sebi imamo i mušku i žensku energiju i za svakoga pojedinačno je važno da su ove dve energije u balansu – za tu osobu lično. Dakle to ne znači da kod žena uvek treba da bude više ženske energije nego muške – ima žena koje su jednostavno sklonije toj muškoj energiji, jer je takva njihova autentinost (inženjerke su recimo dobar primer). Isto tako ima i muškaraca koji su skloniji ženskoj energiji nego muškoj (na primer, šta znam, dizajneri). Ovo nema nikakve veze sa seksualnom orijentacijom, nego prosto sa načinom postojanja. Šta je balans se takođe menja i u različitim periodima života. Jedino što je bitno je da balans energija postoji u odnosu na nas takve kakvi zaista jesmo.

Ono što je danas u poslovnom svetu slučaj je da se ta ženska energija potiskuje, sklanja u stranu, nipodaštava, a muška podržava. Oni koji upravljaju su većinom muškarci, a žene koje žele da se probiju uglavnom prihvataju ovakva pravila igre – potiskuje se sve što predstavlja ženski princip i daje se na značaju muškom principu – jer to je jedino što donosi profit, materijalno bogatstvo. „Žene od karijere“ čak moraju biti i čvršće u tom smislu jer na bilo koju pokazanu slabost, biće gurnuta u stranu “jer se ponaša kao tipično žensko.” Ono što želim ovde da dodam, a trebaće mi kasnije, isto tako će i svako ko nije “tipičan” dobiti etiketu – to je tako jer je jogos/hispanos/crnac/mator/štreber/(pre)debeo/istetoviran/itd – dakle sve vrste stereotipa koje vam mogu pasti na pamet. To su istovremeno i sve vrste NETOLERANCIJE.

Muška energija se vekovima neguje, a ženska obezvrednjuje

Da se vratim, ženskim principom u kompanijama bih nazvala i ceo set soft-skills-a koji postaje imperativ u današnjem poslovanju, jer je ogroman dizbalans u odrađenom poslu i načinu na koji se radi posta o štetan po profit – i uvidelo se da “ipak tu ima nešto.” Ovo je tek poslednjih recimo deceniju postalo bitno, a muška energija se vekovima neguje i osnažuje i daje joj se na važnosti. Kroz školski sistem se neguje odlično urađen posao u odnosu na način na koji je posao urađen. Urađen seminarski je urađen seminarski – niko neće đaka pitati “da li ti je bilo zanimljivo da pišeš rad?” ili “na koji način je materijl prikupljen?” ili “da li ti je bilo teško/šta ti je bilo najinteresantnije?”. Manje više nikoga čak neće ni biti briga ako je neko drugi i uradio seminarski za tog đaka, dok god taj ume da ga prezentuje na pravi način. Razumete li o čemu govorim?

Žene koje nisu u balansu, u svoj život privlače pogrešne ljude

I sada, žena koja je svoj ženski princip potisnula da bi se ostvarila u poslu, ako se ne povrati u balans, u privatnom životu zaista ima problem. Energija kojom ona zrači, i ljudi koje ta energija privlači neće biti kompatibilni sa njenom ženskom stranom. Sa druge strane, čak i ako uspe da ispolji svoju žensku stranu i privuče osobe koje joj u tom smislu odgovarati, dominantna muška strana će ih OTERATI dok kažeš piksla.

Zato je neizmerno važno negovati žensku energiju i njeno ispoljavanje i delovanje da se ostvari u svom punom potencijalu. I to nisu suprotstavljeni zahtevi, to je jednostavno sinergija dve strane ličnosti. To je potpuno ostavrenje nekoga kao lilnosti. A znate kakav utisak ostavljaju na vas ostvareni ljudi, zar ne?

Photo by rawpixel.com on Unsplash.

Tolerancija je zadatak feminizma

Zadatak feminizma je u tom smislu da promeni pravila igre – da se poštuje i vrednuje kvalitet koji ženski princip, i žene koje ga prirodno nose, vrednuju zbog toga što jestu. Da nema potrebu da budu bilo šta više il manje od toga, da nema potrebe da budu nalik nekome, nego autentične. Dakle to je stvaranje potpue tolerancije i sinergije muško ženskog pricipa. Moja zabrinutost u smislu feminizma je što se interpretira na različite načine i uglavnom deluje da pravi još veći dizbalans, jer se sve gura kroz muške aršine, pa samim tim se i taj princip delimično hrani. Nezahvalan je to posao, a svakako se od nečega mora početi.

P.S. Da ne budem nepravedna, dizbalans i na muškarce stavlja jako veliki pritisak, jer oni imaju čitav niz “moram da” da bi se osećali dostojno toga da su muškarci.

Autorka: Milana Minja

2 replies
 1. Biljana Grbović
  Biljana Grbović says:

  Oduševljena sam vašim tekstom. Bravo i iskreno svaka čast. Skoro sam i ja nešto slično napisala, ali priznajem ne tako jasno i tako dorečeno kao vi. Još nešto, vaš zaključak o tome šta je zadatak feminizma je revolucija! I meni odgovor na mnoga lična pitanja i nedoumice. Hvala vam još jednom.

  • Milana Milošević
   Milana Milošević says:

   Draga Biljana, veliko mi je zadovoljstvo, hvala Vam na lepim rečima! Slobodno ostavite i link na vaš članak da pročitamo :)

Comments are closed.