,

Izbaci ružne reči iz svakodnevnog rečnika i osećaj se lepše

Nova tema za razmišljanje o tome kakav rečnik koristimo svakodnevno. Da li su “ružne” reči, vulgarne, da li psuješ ili koristiš lepe i blage reči? Znam da je za mnoge od vas neupotreba vulgarnosti i ružnih reči pitanje vaspitanja, a njihova upotreba čak dođe i kao određena vrsta bunta i negiranja etikete dobrog deteta. Poruka “mogu da govorim kako god ja hoću!” Određeni deo smatra i da je upotreba takvog rečnika samo “nazvati stvari pravim imenom.” Nekima je čak i zabavno da na taj način skandalizuju ili zgroze druge ljude. Svako ima pravo da se izražava kako želi, međutim kakve posledice po pojedinca i okolinu ima ovakav način izražavanja.

Ružne reči izazivaju ružna osećanja

Reči imaju svoju težinu i određene reči izazivaju i određena osećanja/raspoloženja, pojačavaju određeni stav koji osoba izražava. Kakav je tvoj unutrašnji osećaj kada pomisliš ili izgovoriš reči: kreten, budala, sranje, glupost, stoka, idiotkinja, ludača, problem, baksuz, grozno, očajno, loše? Sada razmisli o unutrašnjem osećaju koji stvaraju sledeće reči: izvrsno, lepo, odlično, divno, fantastično, božanstveno, bajkovito, prijatno, nežno? Ili možda: ozbiljno, strogo, obavezno, mora, teško? Kada upotrebiš neku reč, tada se pokrene i odgovarajuće osećanje. Osećanje je mnogo kompleksnija stvar, jer uključuje razne hemijske procese u celom telu. Zapravo izgovaranjem određenih reči, programiraš svoje telo za raspoloženje koje ide sa tim. Koje reči češće upotrebljavaš? Ono što češće koristiš, više je prisutno i lakše se ponovo aktivira. Zato posmatraj sebe – na koji način govoriš o stvarima? Tako utičeš i na to kako se osećaš.

Fotografija: Jelena Malešević

Reči koje koristimo kreiraju našu sliku stvarnosti

Naš rečnik, zajedno sa osećanjima koje aktivira, kreira našu sliku stvarnosti. Recimo, kulturološki je Špancima, kada je potrebno da opišu kakvo je nešto, da ne upotrebljavaju negativne reči, nego jednostavno da kažu nešto neutralno. Kada vam oni kažu “bilo je dobro” to u stvari znači da su se smorili i da im nije bilo baš interesantno. Ako im se nešto zaista dopalo rećiće nešto u stilu “ovo je preukusno, fenomenalno, super super dobro” i slične stvari u superlativu. Jer je takva priroda njihovog temperamenta i jezika. Kod nas je nekako opšteprisutno viševekovno moranje/trpljnje, takvi su nam i mediji i to se održava i na naš jezik. To je sve uzajamno povezano. Ako želiš da nešto promeniš kod sebe, probaj od reči koje svakodnevno koristiš. Daj sebi jedno dve nedelje i pogledaj da li će nešto da se dogodi ;)

Psovanje

Svima nam je velika satisfakcija da pošteno opsujemo kada smo isfrustrirani. To je onda obrnuti smer od onoga o čemu sam gore pisala – to je izražavanje nervoze, frustracije, besa, tuge ili očaja kroz reči. Oslobađanjem ovih osećaja, njihovim iskazivanjem kroz psovanje osećamo olakšanje, dozvoljavamo da takva osećanja lakše prođu. Ovo naravno važi kada psovanje nije svaka druga treća reč nego prosto izražavanje frustracije.

Maternji jezik i osećanja

U prilog svemu ovome što sam pisala, dodaću još poređenje maternjeg i stranog jezika. Probaj da uporediš efekat koji reči imaju na maternjem jeziku i na stranom jeziku koji govoriš (a da ga još ne znaš savršeno). Ili prosto kada ti neko prevede neku reč na drugi jezik. Sam zvuk te reči, za tebe ne znači apsolutno ništa. Reči izgovorene na stranom jeziku koji nije postao deo nas nemaju istu težinu kao i kada se izgovore na maternjem jeziku. Isto je i sa psovkama – nije isto kao kada psujete na svom i drugom jeziku.

Za kraj, ako tvoje reči utiču tako na tebe, sasvim sigurno utiču i na tvoju okolinu. Na sličan način i tvoja okolina utiče na tebe. Biranjem reči, na neki način biraš i publiku koja će želeti da te sluša. Da li tako stvaraš okolinu koju zaista želiš?

Autorka: Milana M.

Pogledaj još i:

https://tosamja.rs/licni-razvoj/komunikacija/zasto-se-drugi-prema-tebi-tako-ponasaju-kako-da-promenis/

https://tosamja.rs/licni-razvoj/komunikacija/kako-reci-pravu-stvar-u-pravom-trenutku/

https://tosamja.rs/licni-razvoj/razvoj/jednacina-promene/

https://tosamja.rs/licni-razvoj/razvoj/kako-kreiramo-svoju-realnost/