,

Knjige iz organizacije, liderstva i komunikacije koje su me promenile

Hoćeš nešto više od sebe, a ne znaš šta, ne znaš gde da nađeš izvor informacija i koga da pitaš. Knjige iz organizacije, liderstva i komunikacije koje sam pročitala tokom godina i zajedno sa kojima je išao moj razvoj nivoa svesti i pronalaženje sebe, lične motivacije, ciljeva i lične promene izlistala sam u ovom članku. 

Odakle početi

Počela sam od želje da organizujem svoje vreme što bolje, da uočim i naučim kako da poboljšam svoju ličnu prezentaciju i način komunikacije kako bih bila “harizmatičnija” osoba. Što sam više učila i napredovala o svemu tome to mi je postajalo jasnije da je najvažnije pronaći unutrašnju motivaciju, lične želje i posvećenost i da je sve ostalo samo posledica – odsjaj, refleksija, projekcija – onoga što se nalazi u nama. Prava stvar je kada se znanje o poslovnim veštinama i liderstvu spoje sa unutrašnjim balansom i iskrenim i dubokim motivima. U tome svako od nas ima svoj jednistveni način i put. 

A sada evo i knjiga:

Organizacija vremena i organizacija uopšte

Ova tema navela me je na pitanja ličnih prioriteta i ciljeva – šta je to što je tebi najvažnije i da li i koliko vremena u toku dana tome posvećuješ.

Julie Morgenstern – Time Management from the Inside Out
Julie Morganstern – Organizing From The Inside Out

Ona uglavnom nije najviše kotirana na spisku knjiga na temu organizacije vremena, međutim veoma mi se dopao njen jednostavan način izlaganja sa puno svakodnevnih primera.
Stephen Young- How To Manage Time and Set Priorities
Brian Tracy – 21 Ways to Double Your Productivity
Stephen R Covey – First Things First
Steven Pressfield – Do The Work
Pročitala sam je praktično za jedno popodne, ovaj tekst je rezultat tog čitanja :) Kratko, jasno, direktno
Eric Ries – The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses
Gretchen Rubin – Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives
Knjiga o navikama – kako se grade, koji tipovi ličnosti postoje u odnosu na navike i kako da se najbolje iskoristi ta različitost i različiti načini funkcionisanja da bi se od sebe izvukli maksimum. Srž je da je mnogo teže za vas da budete kao neko drugi, i da umesto da pokušavate da se organizujete po PS-u, vidite koji je vaš tip ličnosti prema opisima i primenite ono što je za taj tip ličnosti najbolje.

Govor tela i emocije

Alan and Barbara Pease -The Definitive Book Of Body Language
Paul Ekman – Unmasking the Face i generalno Ekmanovi radovi
Klaus Scherrer – What are emotions? – ovo je na granici stručno naučnih tekstova, ali može se ispratiti.

Liderstvo, emocionalna inteligencija i komunikacija

Daniel Goleman, Richard Boyatzis, Annie McKee – Primal Leadership
Knjiga koja me je izbacila iz koloseka. Okrenula od spolja ka unutra. Navela me je da se suočim sa mnogim stvarima kod sebe koje nisu ok i da krenem u lične promene. I da nastavim da se suočavam. Postoji i besplatan kurs na kurseri Richard Boyatzis-a na ovu temu, a takođe i serija povezanih kurseva.
Daniel Goleman – Social Intelligence: The New Science of Human Relationships
Daniel Goleman – Focus – The Hidden Driver of Excellence
Motivisana ovom knjigom i znanjima o važnosti razmišljanja i „previše razmišljanja i komplikovanja“ napisala sam ovaj tekst, ima i link na audio snimak:

Stephen R. Covey – 7 Habits Of Highly Effective People
James Altucher –  Choose Yourself!
Ova knjiga je nešto što vam može pomoći ako ste u potpunom životnom haosu i ne znate kuda da krenete.

Komunikacija

Albert J Bernstein – Emotional Vampires: Dealing With People Who Drain You Dry
Daje dosta primera, osvestiće ti neke toksične obrasce ponašanja – i tvoje i tuđe.
Dale Carnegie – How To Win Friends And Influence People
Pisala sam tekst kao pregled knjige, bilo mi je pravo uživanje čitati jer tekst prosto zrači poštovanjem i uvažavanjem koje nam nedostaje u obraćanju jednih prema drugima.
https://tosamja.rs/licni-razvoj/komunikacija/kako-reci-pravu-stvar-u-pravom-trenutku/

Preporuke koje sam dobila, a još uvek ih nisam pročitala

Simon Sinek – Start with Why?
Odslušala sam njegov Ted Talk na ovu temu:

Keith Ferrazzi – Never Eat Alone: And Other Secrets to Success, One Relationship at a Time
Robert Greene – Mastery
Jim Collins – Good To Great

Knjige koje su ovde nabrojane odnose se na nešto što bih nazvala načinom ili receptima za realizaciju onih naših najdubljih težnji i naše lične vizije. To je za mene drugi deo priče, ali je lakše od njega početi. Suštinskiji je izgradnja stabilne ličnosti i pronalaženje svoje autentične i lične vizije, o tome u narednim tekstovima.
Imaš li ti meni nešto da preporučiš? :)

Pozdrav,
Milana M.

3 replies
 1. CarliCaplin
  CarliCaplin says:

  U poslednjih godinu dana, naleteo sam na par knjiga, odnosno, one su naletele na mene, koje su uticale na nacin na koji ucim, na nacin na koji percipiram neuspeh, probleme i poteskoce prilikom savladavanja novih stvari. Pa, da krenemo:
  1. https://www.amazon.com/Mindset-Psychology-Carol-S-Dweck/dp/0345472322 – kljucna razlika izmedju otvorenog i zatvorenog uma, pune i prazne case
  2. https://www.amazon.com/Make-Stick-Science-Successful-Learning/dp/0674729013/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1501242126&sr=1-1&keywords=make+it+stick+the+science+of+successful+learning – Najnovija istrazivanja o tome kako zapravo ucimo, primenjena na konkretne stvari
  3. https://www.amazon.com/Mind-Numbers-Science-Flunked-Algebra/dp/039916524X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1501242152&sr=1-1&keywords=mind+for+numbers
  4. Knjiga o jednom od najvecih umova u biznisu, ikada https://www.amazon.com/Poor-Charlies-Almanack-Charles-Expanded/dp/1578645018/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1501242240&sr=1-1&keywords=poor+charlie%27s+almanack

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Knjige iz organizacije, liderstva i komunikacije koje su me promenile […]

Comments are closed.