,

Test: koliko si daleko od svoje autentične ličnosti?

Izazivam vas na jedan mali test, probajte, vidite do čega ste došli. Stvar je krajnje jednostavna: tokom dana, dok radite bilo šta uobičajeno, zapitajte se: da li ovo radim suštine radi ili
jer to tako treba
tako je red
tako se radi
ne želim da izneverim nekoga
ne želim da izneverim sebe
Jer se to od mene očekuje
jer ne želim da se neko naljuti
jer je to uobičajeno..

Sve ovo drugo što sam navela, predstavlja manifestacije neautentičnosti, kada smo odvojeni od svoje istinske kreativne snage. Tada i kada nam stvari koje radimo crpe energiju, isisavaju nam i poslednji atom enerije, umesto da nas oraspolože, umesto da se osećamo kao stvaraosci.

Kako izgleda suština?

Ono što ovde nazivam suštinom je stanje flow-a, mindfullnes, stanje kreativnosti, kada nema suvišnih misli o tome šta treba da bude sutra i šta je moglo da bude juče. Postojiš samo ti i ono što radiš.
Ako je to pisanje, onda postoje samo reči i poruka koju želliš da preneseš drugima kroz te reči.
Ako je kuvanje u pitanju, onda precizno baratanje nožem dok nešto seckamo, odmeravanje začina i sastojaka, mešanje jela, traženje prave gustine.
Ako je kodiranje u pitanju onda potpuni fokus na rešenje problema i šta treba sa čim povezati kako bi sve radilo, od početka do kraja, kao jedna celina.
Ako je to razgovor, onda je to da se potpuno fokusiraš na sagovornika i šta želi da ti kaže, bez proveravanja telefona.

Kako izgleda forma

Počeću sa time čemu uopšte služi forma. Forma je vrlo neophodna u današnjem svetu i izuzetno korisna jer pojednostavljuje načine ponašanja, komunikacije, organizacije posla, organizacije života itd. Suštini je potrebna forma da neke stvari ne bi izmišljali od nule, nego da možemo da se rasteretimo traženja načina da nešto uradimo – za to je neko već smislio proceduru.
Problem sa formom nastaje kada postane sama sebi svrha, tj kada prestane da bude podređena suštini zbog koje je napravljena.
Forma, forme radi je kada sastaviš izveštaj eto čisto da ispadne da smo pokušali da rešimo problem, a nismo uspeli zbog spoljašnjeih faktora, a u stvari niko se problemom nije ni pozabavio.
Forma, forme radi je kada počistiš “kao lisica repom” čisto da sebe slažeš da je čišćeno – to ne znači i da je čisto.
Forma, forme radi su sve kafe “reda radi” i prazni razgovori.
Forma forme radi su sve ono što radiš iz straha, sve ono što je maska.

Posle izazova, podeliću i svoje misli, zašto je teško da od ovoga odustanemo.

Autorka: Milana M.

1 reply

Comments are closed.