,

Učenje – nivo početnik

Follow my blog with Bloglovin

Informiši se

Pre nego što bilo šta počnete, dobro se informišite o gradivu koje treba da učite, šta profesor zahteva na ispitu, koliko će vam vremena trebati da savladate gradivo, odakle da učite, da li ima nekih specifičnosti u polaganju ispita itd. U tome vam najviše mogu pomoći oni koji su redovno pratili na časovima, tako da se ne ustručavajte da pitate.

Sakupi literaturu

Možda deluje banalno, ali ako ne sakupite sve što vam treba da biste mogli na miru da učite, dali ste sebi savršen izgovor za odlaganje učenja dok ne dođete do literature. Sprečite sledeći scenario: Nikola je konačno odlučio da počne sa učenjem. Seo je i shvatio da nema deo vežbi koje mu trebaju. Zove Petra da od njega kopira to što mu nedostaje. Petar mu obećava da će mu to naravno doneti, ali tek sutradan… I tako je plan učenja odložen do sutra popodne kada je skripta iskoprana.

Sakupi pravu literaturu

Kada dođete do materijala za učenje, proverite njihovu tačnost. Nije redak slučaj da se pojave raznorazne “proverene” skripte iz kojih se uči “sve što je potrebno za ispit”. Nekoliko mojih kolega je baš tako palo ispit, ili su dobijali gore ocene nego što su želeli – naučili su sve, ali nije sve bilo ispravno.

Napravi konkretan plan

Kada pomislite da treba da spremite ceo ispit iz matematike, nije vam dobro od same pomisli. Mnogo je gradiva i ne znate gde pre. Ne možete da naučite sve od jednom, nego deo po deo. Najteže je početi, a ako krenete postupno, korak po korak, biće vam sve lakše i lakše. Ne učite celo grdivo odjednom, nego lekciju po lekciju, deo lekcije po deo lekcije, teoremu po teoremu, učite primer po primer i radite zadatak po zadatak. Kada pomislite: danas treba da počnem da učim matematiku to deluje daleko, ali ako ste isplanirali da danas treba od 9 do 10 da pročitate šta je rađeno na prvom času vežbi i uradite tri primera iz knjige, to već zvuči mnogo ostvarljivije. Organizujte se i samo počnite!

Uredi mesto za učenje

Fotografija: Maša Popović (@jedi_masha)

Držite ćistim i urednim (koliko god je to moguće) vaše mesto za učenje. Ako unapred pospremite mesto za učenje preduhitrili ste sebe u odugovlačenju čišćenjem. Samo ćete sesti i učiti. Dobro rešenje u ovakvim situacijama je i odlazak u čitaonicu.

Počni odmah – bez odugovlačenja

Kada ste zacrtali sebi da počnete da učite – počnite! Odolite iskušenju još jedne serije, još dva postera na 9Gag-u, mogao bih da popijem kafu/čaj ili da jedem, čišćenja, učestvovanja u raspravi na FB oko najnovijih zbivanja u neko realitiju, gledanja tog istog realitija itd. Samo počnite. To podrazumeva da ste svu literaturu sakupili i pripremili i da samo treba da učite.

Učite samo važno

Kada učite, nije potrebno da znate sve formule napamet, sve detalje i komentare. Morate pronaći ono što je suština u gradivu. Realnost je da ćete mnogo toga zaboraviti odmah posle ispita, ali ako ste shvatili osnove dobro, znanje će vam ostati godinama! I ne samo to, već i ono što na dalje budete učili će se nadograđivati na to što ste naučili – kao da slažete Lego kockice. Glavno pitanje je ovde: kako pronaći ono što je važno?

Važno je ono gradivo, delovi gradiva ili principi bez čijeg znanja i razumevanja, nam je teško da pratimo i razumemo gradivo koje dolazi nakon toga.

Tražiti pomoć nije sramota

Ako vam ide teško i nakon posle dosta učenja nešto ne razumete i dalje – pitajte!

Autorka: Milana M.

 

Pogledaj i: