Zašto uopšte organizacija vremena?

Organizacija vremena nam je potrebna da bi stigli da uradimo i da što bolje uradimo sve ono što smo planirali i da bi imali što više vremena da se bavimo onim u čemu uživamo.

Rečenica koju često čujem oko sebe, a koju sam slušala i od sebe je “samo da se ovaj posao/period/mesec itd završi”. I šta onda? Dok završavamo “to nešto”, u međuvremenu naiđu druge stvari koje se stavljaju na čekanje i čim se “to nešto” završi jedna od tih stvari postaje novo “to nešto”. Organizacija vremena za život u balansu nam je potrebna da bi smo uspeli da postignemo SVE što je nama važno. I posao i porodični život i hobije i sređenu kuću i ljubav i prijateljstva i doprinos zajednici i trening i putovanje. Ako zapostavimo bilo koji nama važan deo osećaćemo nezadovoljstvo koje će se preliti na druge oblasti. Upravo to je naš životni balans.

Da bi smo uspeli u toj nameri potrebno je da imamo jasnu sliku o svemu onome što želimo u svom životu.

Znaš li šta je to što je tebi zaista važno?

Može da deluje jednostavno i očigledno šta je važno: zdravlje, porodica, prijatelji, posao i finansijska sigurnost. Međutim, da li zaista u svojoj svakodnevici pratimo svoje priortete? Na primer, isplanirali da se “od sledeće nedelje hranimo zdravo”. Onda to vreme koje smo planirali za kupovinu i kuvanje hrane mistično nestane između četovanja, pregledanja YouTube klipova i gledanja TV-a. Očigledno je da smo nesvesno tome dali veći prioritet nego svojoj zdravoj ishrani. Jer to je jednostavno, lako i primamljivo.

Šta je tvoj cilj?

Većina klasične literature koja se bavi organizacijom vremena polazi od toga da smo svi svesni onoga što je nama važno i da na osnovu toga imamo čvrsto zacrtane ciljeve, za koje smo spremni da radimo do poslednjeg daha i da učinimo sve što je u našoj moći da ih ostvarimo. Ipak, mnogi kojima je očajnički potrebna organizacija vremena, zapravo vape za time da najpre definišu šta je to što je NjIMA lično jako važno, šta je to što žele da rade, čime žele da se bave, sa kojim ljudima da se viđaju, na koji način da provode svoje slobodno vreme.

Na primer, student koji je upisao određeni fakultet samo da bi udovoljio roditeljima ili zato što je to isplativo ili zato što mu je društvo tu, a ne zbog ličnog interesovanja, najčešće je nezadovoljan, i potreban mu je mnogo veći naporа da uči u odnosu na svog kolegu koga ta struka interesuje. Iako taj student ima u svesti da bi trebalo da završi fakultet i da mu to jeste cilj, teško mu je da radi na njemu, jer taj cilj ne doživljava kao svoj, već kao nešto što mu je nametnuto ili što se podrazumeva ili što “svi znaju da to tako treba”.

Kako definišem ciljeve?

Ciljevi treba da odslikavaju naše vrednosti kroz konkretne akcije. Od ciljeva se obično zahteva da budu SMART (Specific Measurable Achievable Realistic Timely tj specifični, merljivi, dostižni, realni i vremenski ograničeni). To znači da treba da budemo dovoljno konkretni kada je u pitanju cilj, kako bi smo mogli da izmerimo da li smo postigli to što je zacrtano u određenom vremenskom roku, a pri tome je važno da budemo realni po pitanju ostvarivosti takvog cilja. Npr, možeš sebi postaviti cilj da istrčiš polumaraton koji je za mesec dana, pri čemu nikada nisi trčao/trčala ranije. Da li je to zaista fizički ostvarivo u odnosu na tvoje uobičajene životne obaveze?

Pitanje za tebe: Imaš li ciljeve i da li su oni usklađeni sa time što je tebi važno?

Prvo organizacija vremena ili pronalaženje autentičnih ciljeva?

Ovo je za mene u jednom trenutku postalo isto kao i pitanje “Šta je starije – kokoška ili jaje?”. Odgovor bi bio i jedno i drugo. Naši ciljevi su autentično naši u manjoj ili većoj meri. Otkrivanje autentičnosti zahteva posvećenost i vreme za sebe. I to vreme treba da bude u rasporedu i organizaciji. I da se zaista pozabavimo time kada smo stavili u raspopred, a ne da ostanemo prebirajući po glavi šta nas sve čeka sutradan umesto da se posvetimo svojim unutrašnjim vrednostima, željama duše i ciljevima. Dakle potrebna su nam oba.

Fotografija: Milana Minja Milošević

Postavljanje ciljeva u 4 koraka

Potrebno ti je 30 minuta. Svaku stavku radi tačno onoliko vremena koliko je zapisano

Korak 1 – Šta je sve tebi važno?

Na primer: zdravlje, porodica, ljubavna veza, prijatelji, posao, finansije, stručno usavršavanje, doprinos zajednici itd. Daj sebi 5 minuta za ovaj korak.

Korak 2 – popisivanje želja i obaveza

Šta su sve stvari koje moram/treba da uradim (zašto?) Šta su sve stvari koje želim da uradim/ naučim/ radim češće/ radim manje..? Napišite sve što vam padne na pamet za svaku od ovih uloga. Daj sebi 5 minuta za ovaj korak

Korak 3 – važnost i hitnost stavki

Ocenite važnost svake od stavki. Koliko je hitno uraditi datu stavku? Koliko je zapravo važna i šta će se desiti ako to ne uradim? Koliku satisfakciju/gnjavažu to meni donosi?

Daj sebi 5 minuta za ovaj korak.

Korak 4 – konkretizovanje ciljeva

Sada, svaku od stavki sa spiska konkretizujemo u ciljeve:

 • • Šta tačno treba da uradimo?
 • • Kako merimo napredak?
 • • Koji je rok za ostvarenje cilja?
 • • Šta mi je potrebno da bih počeo da radim na ostvarenju?
 • • Ko mi u tome može pomoći?
 • • Imam li nekih prepreka?

Daj sebi 15 minuta za ovaj korak.

Kada vreme istekne, pogledaj koliko si konkretnih stvari ispisao za svoje ciljeve i koliko detaljno. Kada ćeš to uraditi? Zapiši u svoj rokovnik ili telefon. Prati šta se dešava i da li je lakše da radiš tako definisane zadatke.

Uskoro radionica o organizaciji vremena

Pripremam radionicu o organizaciji vremena koja će ti pomoći da:

 • • Postaviš svoje ciljeve za život u balansu
 • • Napraviš svoj lični vremenski plan
 • • Konkretizuješ svoj akcije u skladu sa ciljevima
 • • Otkriješ šta te ometa i šta ti krade vreme
 • • Naučiš kako to da radiš i ubuduće

Promotivna cena učešća je 4000 dinara.
Datum i vreme: 22. Oktobar 10-14h, Beograd
Više informacija i prihjava na ovom linku

Autorka: Milana M.

O MENI

Završila sam Master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Sada završavam Doktorske studije na istom fakultetu. Pre toga završila sam Matematičku gimnaziju u Beogradu. Tečno govorim Engleski, Španski i Nemački jezik. Instruktorka sam za fitness programe Les Mills Body Pump i Body Balance. Više od 10 godina se bavim trčanjem i iza sebe imam tri maratona i tri polumaratona. Rekreativno sam se bavila plesom nekoliko godina. Radila sam nekoliko godina u programiranju u Srbiji i inostranstvu; i u maloj kompaniji, i u velikoj korporaciji. Držala sam radionice iz različitih stručnih oblasti kolegama na poslu i studentima, i bila sam mentor.

2007 godine predstavljala sam Srbiju na Međunarodnoj Olimpijadi iz Fizike.

Tokom osnovnih i master studija bila sam studentkinja prodekanka, predstavnica studenata u Nastavno naučnom veću fakulteta, Savetu fakulteta, predsednica Studentske unije Elektrotehničkog fakulteta.

Sada sam posvećena izradi doktorske disertacije, stručnom i naučnom povezivanju. Prezentovala sam jedan od svojih radova na najvećoj međunarodnoj konferenciji za obradu govora – INTERSPEECH 2017 u Stokholmu i uskoro ću učestvovati na Web Summit-u u Lisabonu. Pored toga držim redovno Les Mills treninge i naravno pišem za blog :) Svaki slobodan trenutak volim da iskoristim za kvalitetan razgovor: sa prijateljima, porodicom, kolegama iz struke ili ljudima sa kojima delim iste vrednosti. Imam 29 godina. 

ZAŠTO BAŠ JA O ORGANIZACIJI VREMENA

Sve što sam gore pomenula nemoguće je izvesti bez sjajne organizacije vremena. Dobro oragnizovano vreme je imperativ za uspešnu karijeru, i za zadovoljstvo životom generalno. Od ranih studentskih dana interesovale su me liderske veštine, motivacija, kako da izvučem svoj maksimum i napredujem.

Tako sam počela da proučavam brojnu literaturu, slušala radionice i eksperimentisala na sebi kada, šta i kako funkcioniše. Organizaciju vremena smatram osnovnom veštinom koja je svakome neophodna.

Veliko zadovoljstvo mi pričinjava deljenje sopstvenog znanja i mentorski rad, i sada želim da ovo znanje podelim i sa tobom.

 

Pogledajte i:

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] prethodnom tekstu bavili smo se opštim vrednostima i ciljevima u najširem smislu. Pored ciljeva, dobro postavljanje prioriteta i njihovo poštovanje je […]

Comments are closed.