Napraviš plan da kreneš sa nečim (promena ishrane, učenje, trening, nova navika) od ponedeljka. I onda se to jednostavno ne desi. Nekako to vreme koje je bilo namenjeno za tvoju novu aktivnost iskliznulo je jer je trebalo rešiti nešto drugo, što je u tom momentu bilo važnije. Da li se pitaš zašto?

Ne znaš koliko zaista traje „za čas“

„Sad ću ja to za 5 minuta“
„Evo samo časkom da odgovorim na ovaj mejl“
„Samo da bacim pogled na Facebook“
Pola sata kasnije, i dalje si uz računar ili telefon i shvataš da ti je vreme izmaklo. Da moraš da trčiš na drugu stranu i završavaš važne stvari. Ono što ti je bio plan za sebe, odlažeš „za kada ima vremena“. Sve banalne stvari koje radimo zahtevaju vreme za sebe, a mi ga nismo svesni jer su nam sve te radnje banalne, usputne, radimo ih nesvesno. Kako da osvestimo koliko stvarno možemo da uradimo u toku dana? Vodi dnevnik apsolutno svih stvari koje uradiš u toku dana i koliko ti vremena za svaku od njih treba. Posle dva dana, kada pogledaš taj spisak, sigurno će ti biti jasnije gde ti je otišlo vreme i kako.

Ne odvojiš dovoljno vremena za planiranje i pripremu

Čak i kada napraviš plan, recimo plan ishrane za sledeću nedelju, previdiš da je sve to potrebno pripremiti – nabaviti adekvatnu hranu, pripremiti je unapred, nabaviti posude u kojima ćeš je lepo spakovati da je ujutru samo poneseš na posao. Za sve to tireba vreme, koje obično pojede nešto drugo i važnije. Jer ovo misliš da možeš i usput. I onda u ponedeljak shvatiš da nemaš vremena da sprovedeš u delo svoju zamisao o ishrani jer ti fale namirnice, nemaš kada da skuvaš, nemaš u čemu da poneseš hranu na posao. I tako se ceo plan odlaže do daljnjeg.

Ne napišeš na papir

I u ovom tekstu gore i u prethodnim tekstovima imala sam predlog – napiši na papir. I to je veoma važan deo, iako često deluje banalno i očigledno. Znam sigurno da nije. I znam sigurno da većina to ne uradi, a skoro niko da to ne uradi posvećeno i do kraja. Baš zato, nema ni efekta i stvari ostaju kakve su i bile. 

Kako ti radionica može pomoći?

Na radionici, ti se posvetiš samo sebi, svojim ciljevima, svojim planovima i ne postoji mogućnost da se pojavi „nešto važnije“ što će odvući od onoga što trenutno radiš. To je neka vrsta trika da sebe fokusiraš na refleksiju i planiranje i samo na to. Tada ćeš zaista staviti na papir svaki detalj u svom životu i kroz diskusiju sa drugima osvestiti šta je sve to što ti krade vreme i kako da napraviš sistem koji će za tebe da funkcioniše. Kada je poslednji put tvoje vreme bilo posvećeno tvom intenzivnom, fokusiranom i sistematičnom razmišljanju o sebi? Da li možeš da se posvetiš sebi na taj način na 4 sata?

Ako želiš da radimo zajedno, prijavi se putem ovog linka. Broj mesta je ograničen na 8.

Autorka: Milana M.