,

Uključivanje većeg broja žena u tehnici je odgovornost svih

Drugi dan na najvećoj svetskoj konferenciji posvećenoj IT, Web Summit, protekao je u temi “Žene u tehnici”. Največi broj učesnica iz Srbije došao je upravo preko ove akcije – Woman in Tech. O važnosti povećanja žene u tehnici i politike uključivanja govorili su Susan Herman i Blake Irvin.

Predstavnici i predstavnice Srbije na Web Summit-u

Raznovrsnost u timu – raznovrsnost u proizvodu

Blake Irvin počeo je sa primerom pravljenja prvih vazdušnih jastuka u automobilima. Dizajn i implementaciju radio je tim muškaraca i kada je proizvod počeo da se upotrebljava, ispostavilo se da žene i deca i dalje stradaju, jer upotreba nije sagledana iz tog ugla. Isto je i sa sofverom danas. U tom smislu, Irvin je istakao da je raznovrsnost važna za dizajn bilo kog proizvoda da bio prilagođen što većoj populaciji.

„We said we don’t want to have GoDaddy girls, we won’t to have GoDaddy women – you are #engineers #developers #managers, you are an impor tant part of our business“ – Blake Irving #womenempowerment #womenintech #websummit #websummitlisbon #blakeirving #godaddy

“Svi to razumeju”

“Ma to su žene one to ne razumeju, rekli bi muškarci. Ma to su muškarci, oni to ne razumeju rekle b žene. Ma to su belci, oni to ne razumeju rekli bi crnci. Ma to su straight ljudi, oni to ne razumeju, rekli bi gej ljudi…. – mi jednostavno često ne razumemo tuđu perspektivu. Zato nam je i veoma teško da previdimo potrebe koje ta druga može imati.” rekla je Suzan Herman. To je i zato je bitno uzeti u obzir različite perspektive, a ne samo reći mi smo to tako napravili – snađite se.

Sada su pravila igre postavljena na taj način i ono što je potrebno je promeniti pravila.

Holivud i mediji zaslužni za pad broja žena u IT

“80tih godina Holivud je počeo da predstavlja programere i ITjevce kroz stereotip lika koji jede hladnu picu, neuredan je i prosto gik. Jednostavno, ženama je poručeno da one ne mogu da budu u tome i da ne treba da žele da budu u tome. Do 80tih broj muškaraca i žena u IT je bio skoro 50-50.” Blake Irvin

Zaključak

Šta svako od nas može da uradi danas da napravi promenu? pitala ih je voditeljka.
Suzan Herman je poručila da u svakoj situaciji važi pravilo: “Ako nisi deo rešenja, onda si sigurno deo problema.” Blake Irvin je zaključio sledeće: “Ako vidiš nešto – reci nešto. Ovo nije samo ženski problem, jer kada imaš moć, onda imaš i odgovornost za inkluziju.”

Generacije programa mentorstva – učesnice na Web Summitu.

Osnaživanje žena u Srbiji

Međusobno smo se povezale preko studija, posla i Programa mentorstva i praktično zajednički organizovale boravak u Lisabonu i na Summitu – nekoliko nas pohađalo je ovaj program u različitim generacijama. Konkurs za ovogodišnju generaciju otvoren je do 30. novembra. Više informacija na ovom linku.

Autorka: Milana M.