,

Prednovogodišnje renoviranje prirpema za dalje

Kroz dosadašnje tekstove prikazivali smo naše spoznaje, uvide, razmišljanja, rezimirale smo iskustva, sistematizovale ideje koje su se pokazale dobre u praksi. Sada ćemo vam se predstaviti kroz jednu potpuno praktičnu i potpuno materijalnu prizmu. Oslobodila se mala soba, pa smo je zajednički renovirale. Uredile smo sebi mesto za rad, onako po meri. Aktivno smo radile 7 dana. I još 7 smo dovršavale šta je trebalo. Evo kako je to proteklo i šta smo u tome naučile :)

Renoviranje po danima

Dan 1: Kupile smo kreč, boje i šmirgle. Postavile smo zaštitu za praket, skinule vrata sa plakara, ošmirglale zidove. Na kraju smo pripremile vrata od sobe i policu za šmirglanje.

Dan 2: Ana je ošmirglala policu i vata od sobe i nanela prvi sloj farbe. Minja je pred kraj dana skinula šarke sa jednog krila gornjeg dela plakara (tzv klavir šarke, šrafove nemoguće odvrnuti bilo ih je potrebno izvaliti jedan po jedan celom dužinom.)

Dan 3: Minja je oprala plakar iznutra skidajući ostatke tapeta, skinula ostatak šarki sa vrata od plakara i ošmirglala gornja i donja vrata. Dokupile smo farbu za drvo i šmirglu. Ana je nanela drugi sloj farbe.

Dan 4: Ana je ofarbala vrata od plakara i dovršila farbanje police. Minja je iznela i složila drvenariju da se suši u dnevnoj sobi i pripremila kupatilo za sređivanje.

Dan 5: Minja je dovršila farbanje lajsni od plakara, police i ošmirglala je i ofarbala dva sloja jedne strane vrata od kupatila, zaštitila prozore od kreča krep trakom. Okrečile smo celu sobu jednim slojem.

Dan 6: Minja je ofarbala prvi sloj druge strane vrata od kupatila, okrečila deo plafona do zida u boji, kao i ostalih okolnih zidova, dokupila kreč i ostale potrebštine, zalepila sanitarnu traku i postavila zavesu za kadu. Ana je dovršila krečenje i farbanje vrata od kupatila.

Dan 7: Očistile smo sobu od ostataka kreča, spakovale najlone i otišle u kupovinu. Kupatilo je sređeno. Sastavile smo sto u sobi, unele policu i komplet je sastavile, vratila vrata od sobe nazad. Minja sam konstatovala da je za montiranje vrata od plakara potrebno izdubiti drvo.

Dan 8: Dokupile smo još neke sitnice i prenele knjige.

Naknadno: Vrata od plakara su odneta na izdubljivanje i kasnije montirana.

Bez potrebe za kontrolom i poverenje

Odsustvo pokušaja kontrole šta/ko/kada i na koji način omogućilo nam je da radimo sa lakoćom, efektno, nastavljajući posao tamo gde je bilo potrebno i gde je bilo moguće. Tako je vreme uloženo kako je svaka od nas mogla da da svoj najveći doprinos. I nismo morale da radimo ono što nam se u datom trenutku nije radilo. Zaključak: poverenje u sposobnosti drugih i prepuštanje posla drugima ključno je za uspešan i efikasan rad.

Priprema i raščišćavanje su deo posla

Da, da, dosta vremena nam je bilo potrebno da pripremimo sobu za krečenje i drvenariju za farbanje – postavljanje zaštitnih traka, najlona i ručno šmirglanje zidova i drvenarije moralo je komplet da se završi i počisti kako bi se krenulo na farbanje. Na kraju, kada smo završile, pranje alata, ostataka farbe, finalno čišćenje takođe su bili zahtevan posao u mnogome olakšan pdobrom pripremom. Zaključak: Dobra priprema oduzme vremena i energije, a zauzvrat olakša sam posao i raščišćavanje.

Važan je i rezultat i put do rezultata

Činjenica da smo prostor uređivale same, doneo mu je autentičnost i toplinu – jednostavno to nije uređeno da izgleda ovako ili onako, nego da bude baš po meri, da bude toplo i prijatno za rad i boravak – nama i svakome ko bude radio sa nama. Jednostavno, sve je izabrano i postavljeno tako da je potrebno u prostoru, da se uklapa, da nam obema leži i da nam se sviđa. Da ne govorim o zadovoljstvu koje je tu svaki put kada uđemo u sobu – ovo smo same, svojim rukama uredile. To je nešto što nam je obično uskraćeno kada radimo kancelarijske poslove jer ne možemo videti materijalne rezultate svog rada.

Pravo vreme je kada je vreme

Fotografija: Milana Minja Milošević

“Nije sada vreme za krečenje/farbanje, sačekaj proleće”, a do proleća e… Pravo vreme je kada zasučeš rukave i počneš da radiš na onome što ti je stalo. Pri tome je važno da se prilagodiš trenutnim okolnostima. Ni kreč ni farba se nisu osetili (farba za drvo na vodenoj bazi), hvala centralnom grejanju i suvoj zimi, soba je bila potpuno ispražnjena i kao takva pogodna da se odmah uredi, pre nego što se u nju bilo šta drugo donese.

Zaključak: Bilo koji trenutak nije ni najbolji ni najgori da se nešto uradi. Ako postoji jasna i čista namera, i način za realizaciju se nađe.

Priprema za dalje

Bilo nam je važno da ovaj posao završimo do kraja decembra kako bi i simbolično sa Novom Godinom mogli da započnemo i nove projekte, a onim starima da damo novi kvalitet. Tako ćemo osim pisanja moći da ponudimo i mnogo više edukativnog sadržaja, mogućnost da nas upoznate lično, vidite šta radimo i iskoristite naša znanja i iskustva za ono što je vama potrebno u životu. Do tada, želimo vam lep provod za praznike, da se proveselite, dobro odmorite, napunite elanom i entuzijazmom i u Novoj Godini živite život baš onakav kakav je po vašoj meri.

Kao mali poklon, spremile smo vam tosamja.rs planer za 2018. godinu :)

Dodatak od 09.01.2018. U prostoru su izložene i slike mlade umetnice Nele Kaluđerović. 

Umetnica: Nela Kaluđerović

Autorke: Ana i Minja