Koje uloge igramo na pozornici života?

Setite se jedne situacije u kojoj ste odreagovali na način koji nije vama svojstven. Kada ste posle razmislili pitali ste se zašto ste tako reagovali u trenutku. Da li je to bila vaša autentična reakcija ili ste jednostavno odigrali ulogu u nečijoj predstavi?

Kada naše reakcije nisu naše

Koliko puta smo samo odigrali ulogu u nečijoj drami? Ponašali se baš onako kako se od nas očekivalo? Bili sparing partneri u konfliktu, ljutnji, besu? Bili povređeni i povređivali druge? Reagovali smo u trenutku, u afektu. Da li smo se ikada zapitali da li su naučene rakcije naše? Da li su usvojena ponašanja naša? Da li je čak i većina opterećujućih misli i emocija naša ili je jednostavno pokupljena iz morfičkih polja kojih smo deo. Da li mi zapravo živimo NJIHOVU PERCEPCIJU NAS SAMIH, a reagujemo tako da omogućimo dinamici odnosa da se odigra? Kako je moguće da u nekim situacijama odreagujemo blago i sa puno ljubavi, a nekada napadački i agresivno. Šta bi bila naša autentična reakcija? Šta bi jedno beskonačno biće svetlosti i ljubavi, koje mi jesmo, uradilo?

Setimo se svoje autentičnosti

Pogledajte se u ogledalu. Pogledajte lik koji vas iz njega posmatra. Pogledajte se u oči. Posmatrajte sebe duboko. Osetite iskru svestlosti koja izbija iz tih očiju. Iskru milosti i poštovanja. Iskru ljubavi. Iskru promene i napretka. Iskru blagosti i blagostanja. Pogledajte Dušu koja zrači iz vašeg energetskog polja. Osetite sveprisutnost u sebi. Bezvremenst. Beskonačnu ljubav. Iskustvo. Snagu. Moć svoje Duše, svoje jedinstvenosti i autentičnosti. Povezanost sa svime što postoji. Celovitost. Jednost.

Photo by Providence Doucet on Unsplash

Odgovaranje naspram reagovanja

Uđite duboko u svoju svest i duboko udahnite. Osetite svoju moć, svoju snagu i ljubav. Posmatrajte onaj deo sebe koji je izazvan nečijim ponašanjem. Volite sebe u tom trenutku. Oprostite sebi. Posmatrajte osobu sa kojom imate konflikt. Vidite i nju isto kao beskonačno moćno biće ljubavi. Kakva se to dinamika dešava? Šta to projektujete jedni na druge? Da li je to potrebno beskonačno moćnom biću ljubavi koje vi jeste? Ako jeste, čemu vam služi? Da li želite da se takva dinamika nastavi? Kada osetite impuls da odreagujete, zastanite. Probudite svesnost u sebi. Posmatrača. Udahnite. Povežitete se sa ljubavlju u sebi. I odgovorite. Svesnost govori više od hiljadu reči. Reči mudrosti će poteći. Iznenadićete se. Što ste češće u kontaktu sa tim aspektom sebe, više ćete odgovarati, a manje reagovati. Videćete širu sliku i sve će imati mnogo više smisla. Vaši odnosi će imati mnogo više smisla. Biće dublji i kvalitetniji. Destruktivni ljudi i odnosi će postpeno napustiti vaš život. Oni mnogo kvalitetniji i više ispunjavajući će ući u njega. Počećemo da stvaramo svesne odnose.

Ples svesnosti

Posmatrajte dinamiku odnosa dva svesna bića. Dva celovita bića. U ovim odnosima naša svesnost razgovara sa svesnošću druge osobe. To su izuzetno duboki i transformišući odnosi. Intenzivni, a opet tako laki. I tu igara nema. Ranjivi smo i u potpunosti otvoreni. A istovremeno tako snažni.  Otpustili smo potrebu za kontrolom, moći, manipulacijom, skrivanjem, odvojenošću. Znamo ko smo i dozvoljavamo drugima da budu ono što jesu. Celi smo. Potpuni. Napustili paradigmu uloga, projekcija, iluzija. Kroz svesne odnose zajedno stvaramo. Sinergija koja se stvara omogućava nam da na najbolji mogući način manifestujemo ono što želimo. Tako nastaje nova realnost.

Autor: Ana